itSMF nyhetsbrev uke 41

Våkn opp! IT for en bærekraftig fremtid!

Samtidig som teknologiutviklingen går i en halsbrekkende fart, vokser også behovet for å bruke den på en mer bærekraftig måte. Årets håndplukkede foredragsholdere på digital transformasjon og bærekraft vil vise vei!

Forrige nyhetsbrev beskrev hvordan de beste i bransjen lanserer software flere hundre ganger raskere enn andre. Siden IT støtter alt en virksomhet gjør, bidrar denne utviklingen til eksponentiell vekst. Ved hjelp av IT kan virksomheter både produsere, markedsføre og selge nye produkter stadig raskere, enten produktene er bærekraftige eller ei. Hvis digital transformasjon skjer i storskala uten å integrere krav om bærekraft, vil det derfor bety krise for planeten. Denne krisen er vi allerede på god vei inn i, og det haster å justere kurs.

«Shaping the digital revolution towards smart green growth» – Hvordan bruke teknologi til å skape en bærekraftig fremtid?

Ett av mine største forbilder er Carlota Perez. Hun forsker på de sosiale og økonomiske konsekvensene av teknologiske revolusjoner. I 2020 ble hun i Forbes omtalt som en av “Five Economists redefining everything” og hun er av flere satt på lista over verdens 50 viktigste tenkere.

I “Foreign Affairs“ er hennes bok “Technological Revolutions and Financial Capital” kåret til en av århundrets bøker innen økonomi. Hun har kalenderen full av digitale foredrag bl.a. på toppnivå i EU og World Economic Forum, men i november tar hun seg tid til å holde åpningsforedrag for oss. Det er ganske unikt, og det vil sette scenen for hele konferansen.

Ikke nøl. Meld deg på konferansen nå!


Formålet med digital transformasjon er rask verdiskaping. Men det avgjørende spørsmålet er: Hva velger vi å definere som verdi? Hva velger vi å sette fokus på? Kommer vi til å skape eksponentiell vekst i bruk og kast-samfunnet? Eller vil vi bruke den gylne muligheten vi har til å skape en bedre fremtid? Vi følger derfor opp med foredragsholdere som på ulike måter vil vise konkrete eksempler på hva som mulig.


La oss snakke om datadrevet sirkulærøkonomi og bærekraftig business!

På NHH i Bergen jobber det to unike økonomer som evner å sette ting i perspektiv. Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tysnes Pedersen forsker på atferd, forretningsmodeller og teknologi som fremmer bærekraftig business.

De holder en rekke foredrag og har sin egen populære podcast der de snakker om hvordan bedrifter kan omsette bærekraft til lønnsomhet på innovative måter. Det er utrolig hva man kan få til om man bare bruker huet litt!


I dette fyrverkeriet av et foredrag forteller Jørgensen & Pedersen hva som skal til for å skape bærekraftige, sirkulære og lønnsomme forretningsmodeller i praksis.


Bærekraft i bygg – komplekst men målbart!

Hvor stor prosent av virksomhetens klimautrykk utgjør bygningen dere holder til i? Hvor mye utgjør det å senke temperaturen? Hvilke tiltak vil ha største effekt?


Renate Straume, sivilingeniør fra NTNU, har lenge hatt lyst til å gjøre noe med bygningsbransjens uheldige klimaavtrykk.

Hun og teamet hennes Varig Technologies har derfor utviklet en bærekraftsoftware (SaaS) som samler relevante bærekraftdata i en bygning.
Dette gjør det mulig for bygningseiere og leietakere å få en komplett oversikt over klimaavtrykket til de ulike områdene i bygget. Målet er å gjøre det enkelt å få omsatt bygningsrelevante data til konkrete tiltak linket opp mot FNs bærekraftsmål.


How to face the digital sustainability challenge?

Bærekraft er nå et viktig tema for alle virksomheter, men det må ikke bare være et tema, det trengs handling! Men hva er grepene som gir størst effekt?

Antonina Klentsovaa har studert ved Cambridge Institute of Sustainability Leadership, og koordinerte arbeidet med den nyeste ITIL 4-boka om bærekraftutfordringer for digitale virksomheter. Hun vil vise hvordan din organisasjon kan jobbe systematisk med bærekraftsmål. Hvordan få oversikt over EU-taksonomi og andre myndighetskrav? Og ikke minst: Hvilke metoder, verktøy og konsepter kan virksomheter bruke for å gjøre digitale produkter og tjenester mer bærekraftige?


How digital transformation enables sustainable development

Roman Zhuravlev er selveste sjefsarkitekten bak ITIL 4. Er det noen av endringene i ITIL-rammeverket du ikke liker, kan du skylde på ham! Verden endrer seg, da må også god praksis endre seg. Dette er spesielt viktig innen området bærekraft.

For bærekraft kan IT være en fantastisk bidragsyter, men også en trussel. Hvis utviklingen fortsetter som nå, er det estimert at IT-området alene vil være ansvarlig for 20 % av verdens globale energiforbruk i 2030.

The Guardian skriver at en tsunami av data kan forbruke en femtedel av verdens elektrisitet allerede i 2025. Dette er noe alle ansvarlige virksomheter må forholde seg til.

Bærekraft kan heller ikke begrenses til klimamessige utfordringer. De sosiale og økonomiske aspektene av digitale tjenester er også en vesentlig del av bildet. En interaktiv workshop med Roman kan gi deg klarhet i de viktigste tiltak din virksomhet kan gjøre i dag.


Dette nyhetsbrevet handler om hvordan digital revolusjon med DevOps og høyhastighets-IT både representerer enorme muligheter for bærekraft, men også trusler. Neste nyhetsbrev vil handle om menneskene. I tillegg til meningsfulle oppgaver og utfordrende mål skal vi snakke om viktigheten av en arbeidskultur med høy grad av tillit og psykologisk trygghet.

Du finner tidligere nyhetsbrev her!


Workshops med dyktige instruktører!

Workshop-meny:

  1. How digital transformation enables sustainable development

  2. Lynkurs i ITIL 4 – med fokus på verdi og agile prinsipper

  3. SOLVE – strukturert problemløsing i praksis

  4. Fart og flyt med Scrum!

  5. Innføring i Design Thinking

  6. Styrk din DevOps-kultur – verktøykasse for agile coacher

  7. Situasjonsforståelse, verdistrømsanalyse og Wardley mapping

  8. "The Phoenix Project" – en DevOps-simulering

Workshopene dekker kunnskapsområder som er viktige for å lykkes med digital transformasjon. NB: Begrenset antall plasser. Vær rask for å sikre deg plass på din favoritt!

Les om workshopene her!


Vil din virksomhet sponsor eller utstiller?

Her er fire gode grunner til å være utstiller:

  1. Skap engasjement rundt virksomhetens produkter og tjenester

  2. Vis dere frem som en attraktiv arbeidsplass så dere tiltrekker dere nye talenter

  3. Bygg nettverk og kompetanse i et spennende fagmiljø

  4. Bli med på å skape en unik arena for kunnskaps- og erfaringsdeling

Last ned sponsorskjema her!


Hjelp oss å spre budskapet om konferansen!

itSMF er en brukerstyrt organisasjon, og nå trenger vi hjelp fra alle våre medlemmer! Send nyhetsbrevet videre til kolleger og venner. Del poster vi legger ut i sosiale medier. Og sist, men ikke minst, spre ryktet om denne unike konferansen til dem du møter på din vei!

Jeg gleder meg til å se deg på konferanse i november!
La oss sammen skape møteplassen som kan løfte norske virksomheter videre!

Hilsen fra
Signe-Marie Hernes Bjerke,
Konferanseleder for itSMF-konferansen 2022


Har du sett artikkelen om konferansen i DIGI.no?
Den sier mye om hva konferansen handler om!

Silje Falla Tørmoen