itSMF nyhetsbrev uke 39

Hva forbinder du med begrepet DevOps? Er det et buzzword? Noe utviklerne driver med? Eller er det noe hele virksomheten må forholde seg til? Kom på itSMF-konferansen og finn ut hvordan DevOps transformerer bransjen.


DevOps – en kulturell grasrotbevegelse...

Husker du «fossefallsmetoden»? I gamle dager trodde vi at nøkkelen til suksess lå i god planlegging. Bare vi kartla behovene og planla IT-prosjektene godt nok, så ville det nok gå bra! Utviklerne fikk overlevert lange kravspesifikasjoner og ble satt på «lukket avdeling» helt til de endelig hadde et ferdig resultat ett år eller to etterpå. Da skulle det testes, men hvem hadde egentlig kommet med hvilke krav? Og var det egentlig bruk for det lenger?

I 2001 slo en gjeng softwareutviklere sine hoder sammen og fant en bedre måte å gjøre det på. De lanserte «Det agile manifest», og deretter begynte utviklerne å jobbe smidig. Smidig er helt motsatt av fossefall. Der jobbes det med korte iterasjoner i tett samarbeid med kunden. Utover 2000-tallet ble utviklerne utrolig gode på å jobbe smidig, men lenge opplevde de IT-drift som flaskehalsen. De fikk ikke lansert det de laget. Så kom DevOps...

Allerede i 2014 satte itSMF-konferansen fokus på DevOps. Da hadde vi Gene Kim som key note speaker, og delte ut den rykende ferske boken hans «The Phoenix Project» som deltakergave. Den er blitt en «kult-bok» innen DevOps.

Hvert år siden den gang, er det gitt ut en State of DevOps Report som viser hva de beste gjør best. Noe av det som virkelig trekkes frem i forrige rapport er bruken av boka «Team Topologies», som er årets deltakergave.

DevOps vokste frem som en kulturell grasrotbevegelse og bygger på det beste fra både ITIL, Lean og Agile. DevOps-baserte tech-giganter og digitale startups lanserer i dag ny funksjonalitet flere hundre ganger raskere enn de som ikke har startet. I tillegg har de færre feil, og når det først skjer feil, er de tusen ganger raskere til å rette dem opp. Hvordan er dette mulig? Kom på itSMF-konferansen i november og lær mer!


Den beste måten å forstå DevOps på, er å få oppleve det selv!

Det har du muligheten til på pre-konferansen onsdag 9. november. Da kan du enten være med på å utforske teamverktøy for å bygge DevOps-kultur, eller være med på en ekte DevOps-simulering!

The Phoenix Project" – en DevOps-simulering
I DevOps-simuleringen, oppkalt etter boka til Gene Kim, får du selv oppleve hvordan det er å gå fra silobasert tankegang til flyt og tverrfaglige team.

Workshopen tar for seg ulike utfordringer: Hvordan øke flyten? Hvordan få maksimal verdi og samtidig balansere mot SLA-krav? Hvordan prioritere riktig og ta gode beslutninger? Storm og Marley fra Gnist vil lede deg trygt gjennom simuleringen og legge til rette for en actionpreget, morsom og engasjerende læringsopplevelse.


Styrk din DevOps-kultur! Verktøykasse for agile coacher
DevOps og smidige arbeidsmåter handler først og fremst om kultur. Det er ikke lett å endre kultur. Det du kan gjøre er å legge til rette for nye arbeidsmåter, som igjen er med på å skape kultur.

Det er dette Ing-Mari fra RedHat er så god på når hun fasiliterer DevOps-team. Det handler om å bli kjent, bli trygge på hverandre, sette mål, avklare forventninger, sette opp teamkontrakt, styre arbeidsflyt, kunne gi og få tilbakemeldinger, idémyldre, ta beslutninger osv. Red Hat har utviklet et helt bibliotek av gode teamøvelser. På workshopen får du oppleve Ing-Maris favorittverktøy. Og ikke bare det! Du vil også få fri tilgang til hele bibliotek av kule teamverktøy for å bygge DevOps-kultur i egen virksomhet!


På full fart inn i skyen: Har vi god nok kompetanse til å få ut verdien?
Marianne Selle leder kundesuksess-avdelingen i Microsoft Norge. Hun opplever at mange organisasjoner sliter med sin skyreise, i form av at det går langsomt, kostnaden blir høyere, og man må kjøpe eksterne tjenester i større grad enn man hadde regnet med. Mye av dette skyldes manglende kompetanse om sky og hva dette innebærer.
Dette vil hun gjøre noe med! I hennes foredrag får du vite hva din virksomhet bør tenke på, før dere starter skyreisen. Sky er nemlig ikke bare en teknologiendring, det er en endring i smidighet og innovasjonskraft. Marianne er brennende opptatt av hvordan virksomheter kan lykkes med å ta i bruk digital teknologi, og har et stort engasjement for å få mennesket med i den digitale transformasjonen.


Å være i samsvar - DNBs reise mot automatiske bevis og økt sikkerhet
DNB er underlagt strenge lover og krav for å opprettholde sin «license to operate» innen finansielle tjenester. For å klare dette har DNB etablert et kontrollbibliotek, og har startet med å automatisere innhentingen av tilsynsbevis fra CI/CD pipelines og data fra plattformen, slik at IT-ansatte kan konsentrere seg om beste praksis DevOps, uten å måtte bruke tid på revisjon.
I dette foredraget vil Leo El-Adawy, Data Scientist i DNB, gi dere en demonstrasjon av hva de har fått til når det gjelder automatisering for å oppfylle krav, både for samsvar og sikkerhet.


I dette nyhetsbrevet har vi sett nærmere på hva som ligger i begrepet DevOps. På konferanseprogrammet finner du flere foredrag med DevOps-erfaringer både fra NAV, Politiets IKT-tjenester og Digitaliseringsdirektoratet. Egentlig handler alle foredragene på årets program om DevOps. DevOps er nemlig et vidt begrep, som handler om ledelse, kultur, Lean, automatisering og ikke minst om det å jobbe agilt og sette brukeren i sentrum.


Workshops med dyktige instruktører!

Workshop-meny:

  1. Fart og flyt med Scrum!

  2. Innføring i Design Thinking

  3. Styrk din DevOps-kultur – verktøykasse for agile coacher

  4. How digital transformation enables sustainable development

  5. Lynkurs i ITIL 4 – med fokus på verdi og agile prinsipper

  6. Situasjonsforståelse, verdistrømsanalyse og Wardley mapping

  7. "The Phoenix Project" – en DevOps-simulering

  8. SOLVE – strukturert problemløsing i praksis

Workshopene dekker kunnskapsområder som er viktige for å lykkes med digital transformasjon.
NB: Det er begrenset antall plasser. Vær rask for å sikre deg plass på din favoritt!

Les mer om workshopene her!


Vil din virksomhet bli sponsor eller utstiller?

Her er fire gode grunner til å være utstiller:

  1. Skap engasjement rundt virksomhetens produkter og tjenester

  2. Vis dere frem som en attraktiv arbeidsplass så dere tiltrekker dere nye talenter

  3. Bygg nettverk og kompetanse i et spennende fagmiljø

  4. Bli med på å skape en unik arena for kunnskaps- og erfaringsdeling

Last ned sponsorskjema her!


Hjelp oss å spre budskapet om konferansen!

itSMF er en brukerstyrt organisasjon, og nå trenger vi hjelp fra alle våre medlemmer!
Send nyhetsbrevet videre til kolleger og venner. Del poster vi legger ut i sosiale medier.
Og ikke minst, fortell om konferansen til dem du møter på din vei!

Jeg gleder meg til å se deg på konferanse i november!
La oss sammen skape møteplassen som kan løfte norske virksomheter videre!

Hilsen fra
Signe-Marie Hernes Bjerke,
konferanseleder for itSMF-konferansen 2022

Silje Falla Tørmoen