itSMF nyhetsbrev uke 37

Kom på itSMF-konferansen og bli oppdatert på et fagfelt i rivende utvikling! De beste i bransjen skaper digital transformasjon, og god praksis er i endring. Våre håndplukkede foredragsholdere kan formidle hva endringene består i.

Vær rask: Early Bird-fristen er utvidet til 15. september.

Meld deg på nå!


Hvordan ITIL 4, Lean, Agile og DevOps smelter sammen og støtter hverandre...

DevOps vokste frem som en kulturell grasrotbevegelse og bygger på det beste fra ITIL, Lean og Agile. DevOps-baserte tech-giganter og digitale startups lanserer nå nye IT-tjenester langt raskere enn andre. ITIL-rammeverket har alltid handlet om å lære av de beste.

De siste årene har det skjedd en evolusjon der ulike disipliner smelter sammen. Når «best practice» er i endring, må også rammeverket endres. I ITIL 4, som kom i 2018, er tankesettet fra Lean, Agile og DevOps fullt integrert.

ITIL-rammeverket har hjulpet mange virksomheter å etablere IT-tjenester av høy kvalitet. Men god praksis endrer seg raskere enn før, så nå gjelder det å følge med. For deg som vil forstå spranget fra ITIL 3 og ITIL 4, vil jeg fremheve noen foredrag du ikke bør gå glipp av.

ITIL 4 – ITIL for the digital age: the latest news and why it matters
Roman Zhuravlev var sjefsarkitekt hos Axelos under utviklingen av ITIL 4. Hvem er vel bedre til å forklare hva ITIL 4 innebærer en Roman! Når han først er på konferansen, har vi i tillegg bedt ham om å holde en workshop som angår alle: «How digital transformation enables sustainable development»

How to face the Digital Sustainability challenge
Visste du at det er en egen ITIL 4-bok om bærekraft i digitale tjenester? Antonina Klentsova, som er lead editor, har studert ved Cambridge Institute of Sustainability Leadership. Hun vil vise hvordan digitale tjenester kan bidra til å løse bærekraftutfordringer, og vil også fortelle litt om den nye EU-taksonomien som mange virksomheter må forholde seg til i tiden som kommer.

I 2019 var undertegnede medforfatter på ITIL 4-boken Drive Stakeholder Value, som handler om å ta i bruk agil tenkemåte også i kunde/leverandør-forhold. Under arbeidet med boken jobbet jeg sammen med både Roman og Antonina, og ikke minst med Christian F. Nissen:

How to unite agile service and product management?
Christian F. Nissen fra Danmark var lead author for den før omtalte boka «ITIL Drive Stakeholder Value». Christian holdt faktisk foredrag på den første itSMF-konferansen for 20 år siden, og er så dyktig at han stadig blir invitert tilbake. Han har solid erfaring fra feltarbeid ute hos kunder, og vil gi råd om hvordan virksomheter kan bevege seg fra tradisjonelt prosjektfokus til produktfokus og agil tjenestestyring.

Show me your Value Streams! — IT4IT & Value Stream Management
Rob Akershoek er IT-arkitekt og leder Open Group som forvalter IT4IT, et produktorientert arkitekturrammeverk tilpasset ITIL 4, Lean, Agile og DevOps. Rob forklarer viktigheten av produktfokus og verdistrøm-tankegang, og viser hvilke verdistrømmer det er lurt å ha fokus på. Vi har også utfordret ham til å si litt om den virkelige utfordringen: Hybride organisasjoner – virksomheter som må tilrettelegge både for tradisjonell IT og DevOps.

I dette nyhetsbrevet har temaet vært de store endringene som er skjedd i ITIL-rammeverket. I neste nyhetsbrev ser vi nærmere på hva som ligger i begrepet DevOps.

Du finner tidligere nyhetsbrev her!


Lynkurs i ITIL 4, Scrum, DevOps og Design Thinking

Om du nå er blitt nysgjerrig på hva ITIL 4 egentlig handler om, har du en unik mulighet til å få et lynkurs på med Terje Hult, en av Glasspapers mest erfarne instruktører.
I workshopen «Lynkurs i ITIL 4: Fokus på verdi og agile prinsipper» vil han gi en gjennomgang av ITIL 4, med fokus på det viktigste. Workshopen passer både for deg som er ukjent med ITIL og for deg som kjenner ITIL versjon 3 fra før og trenger en oppgradering.

På pre-konferansen finner du flere workshops som dekker viktige kunnskapsområder for å lykkes med digital transformasjon. Design Thinking bidrar til innovasjon og nyskaping, Scrum er den ledende metodikken for agil softwareutvikling. DevOps kan du utforske på flere måter. Du kan enten bli med Ing-Mari fra Red Hat som viser hvordan hun jobber med å skape teamkultur, eller bli med på en action-preget simulering kalt «The Phoenix Project».

Workshop-meny:

  1. Fart og flyt med Scrum!

  2. Innføring i Design Thinking

  3. Lynkurs i ITIL 4 – med fokus på verdi og agile prinsipper

  4. Styrk din DevOps-kultur – verktøykasse for agile coacher

  5. Situasjonsforståelse, verdistrømsanalyse og Wardley mapping

  6. How digital transformation enables sustainable development

  7. "The Phoenix Project" – en DevOps-simulering

  8. SOLVE – strukturert problemløsing i praksis

NB: Det er begrenset antall plasser. Vær rask for å sikre deg plass på din favoritt!

Les mer om workshopene her!


Vil din virksomhet bli sponsor eller utstiller?

Her er fire gode grunner til å være utstiller:

  1. Skap engasjement rundt virksomhetens produkter og tjenester

  2. Vis dere frem som en attraktiv arbeidsplass så dere tiltrekker dere nye talenter

  3. Bygg nettverk og kompetanse i et spennende fagmiljø  

  4. Bli med på å skape en unik arena for kunnskaps- og erfaringsdeling

Last ned sponsorskjema her!


Hjelp oss å spre budskapet om konferansen!

itSMF er en brukerstyrt organisasjon, og nå trenger vi hjelp fra alle våre medlemmer!
Send nyhetsbrevet videre til kolleger og venner. Del poster vi legger ut i sosiale medier.
Og ikke minst, fortell om konferansen til de du møter på din vei!

Jeg gleder meg til å se deg på konferanse i november!
La oss sammen skape møteplassen som kan løfte norske virksomheter videre!

Hilsen fra Signe-Marie Hernes Bjerke,
konferanseleder for itSMF-konferansen 2022


Silje Falla Tørmoen