itSMF ønsker deg god jul og godt nytt år!

På tide å ønske hverandre god jul og godt nyttår!

2023 og 2024 vil begge bli merkeår for IT. AI kommer inn i forretningslivet, og vi vet ikke hvordan arbeidslivet vil påvirkes de kommende år.

Det er en spennende tid, men også en tid hvor det er viktig at vi ikke blir så blendet av mulighetene at vi mister kritisk sans.

Men før vi starter på et nytt år med nye muligheter er det jul.

Og noen av temaene for årets itSMF-konferanse, kan også være gode anbefalinger inn mot julefeiringen.

Bærekraft: Opplevelser er også gode gaver. Og gjenbruk er gull.

Design thinking: Fokuser på opplevelsen. Skap gode minner. Vær tilstede og lytt, ikke til kundene, men til familie, venner.

Psykologisk trygghet: De siste årene har vært utfordrende for mange. Vi lever i en tid med krig, økonomisk utstabilitet, stadig nye krav og nye måter å jobbe på. Vi trenger et pusterom, og vi trenger at noen ser oss. Ta dette også med inn i julefeiringen.

Optimaliser for “outcome”: Fokus på det som er viktig. Og så er det ikke så viktig om man ikke fikk bakt de kakene man hadde tenkt, eller pusset alle vinduene. Tenk på hva som egentlig betyr noe.
 
God jul!
Og ja – dersom noen vil gi en bærekraftig “siste-liten” julegave til kolleger, så gå til nettsiden til itSMF-konferansen.


Ekstra julegavetips: To virkelig gode og viktige bøker som gjør inntrykk

Apropos, «siste liten-julegaver»: Bøker er jo alltid velkomment under juletreet. Her kommer to bokanbefalinger som kan være gode julegavetips til de som “har alt”.

Klimaboka til Greta Thunberg kan virkelig anbefales. Den burde vært obligatorisk for alle politikere deltok på COP28, fordi den er så jordnær og konkret.

Greta har ikke skrevet alt selv. I stedet har hun fått en rekke eksperter fra ulike fagområder sluppet til med hvert sitt kapittel. Med forståelig språk trekker de frem både de utfordringer vi må ta tak i og mulige måter å løse dem på. Det geniale er å få så mange ulike perspektiver belyst i en og samme bok. Det gir både overblikk og perspektiv.


Reinventing Organisations av Frederick Laloux er en fantastisk bok. Innen smidig og DevOps snakker vi mye om å skape selvstyrte team. Høy grad av autonomi krever modenhet, og selvstyrte team er noe som kan oppstå dersom det legges til rette for det, med klare motiverende mål og høy grad av psykologisk trygghet.

Reinventing Organisations beskriver virksomheter som har tatt autonomi til et nytt nivå. 

Studien beskriver virksomheter fra svært ulike bransjer, alt fra hjemmehjelp til tomatproduksjon. Frederick ønsket å finne ut: Hvordan får de det til å fungere? Hvordan tar de beslutninger? Hvordan ansetter de folk? Hva er avgjørende for å lykkes?
 
Uten å røpe for mye, kan vi si at: til å befinne seg på ulike deler av kloden og ikke vite om hverandre, fant forskerne bemerkelsesverdig mange fellestrekk mellom disse organisasjonene. Dette gir nyttig innsikt for alle virksomheter som ønsker å øke autonomi, trivsel og effektivitet i egen virksomhet.


Vi ønsker dere alle en god jul, og et godt nytt år!
Måtte det neste året bringe mer fred på denne jord.
Hilsen fra oss itSMF Norge

Silje Falla Tørmoen