Godt tverrfaglig teamarbeid - en bærebjelke i digital transformasjon

Digital transformasjon står høyt på agendaen for toppledere, men 70 prosent av initiativene mislykkes. Det største hinderet er ikke teknologi, men de omfattende endringene i ledelse, organisering, tankesett og kultur. Til syvende og sist er det avgjørende med godt teamarbeid – men hvor enkelt er det?

Er du klar for å utfordre etablerte tankesett?

Vi har mye å lære fra tech-giganter og digitale startups. Basert på smidig tankesett startet de å jobbe på nye måter som satte fart på verdiskapingen. Dette er godt dokumentert i bøker som Accelerate, Team Topologies og Sooner Safer Happier, som vi har hatt fokus på under tidligere konferanser. Det kan høres enkelt ut, men for de fleste virksomheter er overgangen til produkt fokus og smidig tankesett så omfattende at den betegnes som digital transformasjon.

For å holde tritt med utviklingen er det viktig at hele virksomheten, særlig toppledere, forstår hva som skjer. På Wake Me Up-konferansen får du en gyllen mulighet til å forstå hva alt dette handler om.

 

Hva lærte vi fra Project Aristoteles?

Google er kjent for sine studier på teamarbeid. Til tross for drilling av smidige metoder, så de store variasjoner i effektivitet blant sine flere hundre team. Noen team fungerte bra over lang tid, mens andre ikke fungerte i det hele tatt. I 2012 satte de i gang «Project Aristoteles», der et forsker-team fikk følge 180 team over 2 år, for å undersøke hva som skiller høyprestasjonsteam fra andre team. Forskerne testet mange hypoteser. De tenkte kanskje en god teamleder, felles interesser eller utdanningsnivå kunne være avgjørende, men fant ingen klare sammenhenger. Først da fikk høre om Amy Edmondsons forskning på psykologisk trygghet fant de en tydelig faktor, og brikkene falt på plass.

Det viste seg at høyprestasjonsteam kjennetegnes av 1) klart mål, 2) gjensidig avhengighet, 3) mening, 4) muligheten til å gjøre en forskjell og 5) psykologisk trygghet. Senere studier har bekreftet funnene, men den store utfordringen gjenstår: Selv om vi nå vet hva som skal til, men hvor gode er vi til å anvende denne kunnskapen?

Velkommen til dyrehagesimulering!

Arne Henrik Storm, Smidigakademiet

For å skape gode team må vi først rigge organisasjonen for godt teamarbeid. Tradisjonelle virksomheter er ofte organisert i siloer, og da er overgangen til tverrfaglig samarbeid større enn man skulle tro. Den store forskjellen lærer vi best ved å oppleve den selv, og dette er formålet til den store Dyrehagesimuleringen Arne Henrik Storm i Smidigakademiet skal fasilitere på pre-konferansen. Her blir det action og spenning og masse læring!

Gjennom praktiske oppgaver får deltakerne selv oppleve hva det vil si å bli «satt i bås» – altså en silo – og hvor vanskelig det er å jobbe på tvers når organisasjonen ikke er designet for det. Steg for steg får deltakerne oppleve hva som skal til for å skape forbedringer. For å lykkes må vi å utfordre status quo og samarbeide på tvers av gamle grenser. Ved å oppleve problemet selv, skapes aha-opplevelser og innsikt.

Psykologisk trygghet på ramme alvor!

Alle snakker om Psykologisk trygghet – men få vet hva de skal gjøre med det. I Statens vegvesen har smidig-coachene tatt utfordringen på alvor, og laget et opplegg for de ansatte. «Psykologisk trygghet handler nemlig ikke om kos og hygge – det handler om at vi er nødt til å prestere».

Lisa Tangen Lunheim og Anne Skifjeld, Statens Vegvesen

Har du opplevd situasjoner hvor du har vært uenig, oppdaget en feil eller fått en god idé, men likevel valgt å ikke si noe i frykt for å bli oppfattet som negativ, inkompetent eller være til bry? Ikke så rart! – Det viser seg nemlig at ingen går på jobb hver dag for å fremstå verken som inkompetent eller negativ. Når vi ikke tør å si ifra når det er nødvendig vil vi aldri kunne klare å få de resultatene vi ønsker. Dette skaper en alvorlig barriere for gode prestasjoner i team.

På pre-konferansen 3. mars vil smidig-coachene Lisa Tangen Lunheim og Anne Skifjeld vise hvordan de jobber for å skape et fundament av psykologisk trygghet i organisasjonen og hvordan dette kan bli en sentral del av vår kultur og vår arbeidshverdag. Sikre deg plass på en spennende workshop!

Slik gir du konstruktive tilbakemeldinger

Benedicte Fjellanger og Henrik Byremo, Team Agile

Den virkelige testen på om vi har psykologisk trygghet i et team er hvor gode medlemmene er til å gi hverandre tilbakemeldinger. For å samarbeide best mulig er vi avhengige av feedback. De beste teamene gir seks ganger mer tilbakemelding enn gjennomsnittet. Tilbakemeldinger er ikke bare nøkkelen til bedre samarbeid, men også til personlig vekst og bedre team og arbeidsmiljø.

Det å gi og få tilbakemeldinger er en kunst som må trenes. Hvis ikke blir det fort tatt som kritikk, og skaper dårlig klima. En slik trening kan du få på pre-konferanse-workshop med Benedicte Fjellanger og Henrik Byremo i Team Agile.

Gjennom praktiske øvelser i trygge omgivelser lærer du å bli komfortabel med å gi tilbakemeldinger – uansett situasjon. Slik kan du bidra til en tilbakemeldingskultur som fremmer utvikling og vekst for alle.

Meld deg på konferansen nå! Early Bird-priser frem til 20.november!

Som du ser, blir det en sosial kunnskapsboost på årets pre-konferanse 3. mars. På selve konferansen er det håndplukkede foredragsholdere som tar opp viktige tema. Dette vil du ikke gå glipp av!

Velkommen til itSMF-konferansen “Wake me up! – IT for en bærekraftig fremtid!”.

Clarion Hotel Oslo Airport Gardermoen, 4.-5. mars 2025.

itSMF itSMF